Opgericht 2 december 1993

Alles over bowls

Met dank aan Cor Dikkeboom

Copyright ┬ę  Ibccharlois.nl


All rights reserved


Wat is Bowls


Bowls is een gemengde balsport met eenvoudige spelregels en wordt gespeeld op 30 m lange en 4 m brede vilten matten, waarbij de niet geheel ronde bowlsbal zo dicht mogelijk bij de jack, een kleiner balletje, geplaatst dient te worden.

Het aantrekkelijke is dat men na enige weken oefenen deze sport ongeacht de leeftijd al aardig onder de knie kan krijgen.

Bowls kent spanning en ontspanning en bevordert de sociale contacten.

Bowls wordt het hele jaar door beoefend, vraagt weinig lichamelijke inspanning en kent nauwelijks of geen blessures.

De sport wordt zowel recreatief als in wedstrijdverband beoefend.


Bekijk het filmpje van de NIOBB, daar wordt heel duidelijk uitgelegd hoe bowls gespeeld wordt.


HET FILMPJE VAN DE NIOBB KLOPT NIET.

DIT IS AL DOORGEGEVEN EN WORDT AAN GEWERKT.Bowls indoor


Mede door de ontvangst van de BBC TV is deze sport aan het eind van de jaren 80 in Nederland meer bekend geworden en in die tijd werden dan ook de eerste bowlsverenigingen opgericht, zoals bijvoorbeeld opgericht in 1985 en in 1990 als vereniging ingeschreven: Vereniging Haagse Bowls.


De NIOBB (Nederlandse Indoor en Outdoor Bowls Bond) werd opgericht op 11 februari 1992 als overkoepelend orgaan voor de bowlsspelers in Nederland. De NIOBB organiseert de Nederlandse Kampioenschappen voor zowel indoor als outdoor in de diverse categorie├źn en wedstrijden voor de selectiespelers.


De NIOBB is aangesloten bij de World Bowls (WB), World Indoor Bowls Council (WIBC), de European Bowls Board en door het NOC*NSF als sportbond erkend. Internationaal is Nederland reeds vertegenwoordigd geweest bij de Outdoor WK voor dames in 1996, 2000 en 2004, de Atlantic Rim Games, de Europese kampioenschappen en in april 2004 de World Indoor Kampioenschappen Single en Mix Pairs in Ierland.


Het aantal bij de NIOBB aangesloten bowlsverenigingen bedraagt ongeveer vijftig, maar het aantal verenigingen is in werkelijkheid groter, dit komt doordat velen zich als ouderenvereniging manifesteren. Aangezien er in de beschikbare sporthallen vaak alleen overdag nog ruimte te huren is, ziet men bij de Indoorclubs hoofdzakelijk 50-plussers.


De eerste permanente bowlshal in Nederland en enige op het Europese vasteland stond in Almere en was 21 september 2002 in gebruik genomen door Almere Bowls Club (ABC), opgericht op 4 maart 1993. Vanaf 2002 tot 1 juli 2011 werd er gespeeld in deze Indoor Bowlshal. De hal was gebouwd aan het sportcomplex de Toekomstgroep, Almere-Stad. Doordat de gemeente Almere de subsidie stopte en daardoor de hal voor de club niet meer te betalen was, is de hal als bowlshal gesloten. Permanente buitenbanen zijn er o.a. in Haarlem, Best en Eemnes. Deze zijn van mei t/m september geopend, hier kan ook in de avonduren en in het weekeinde worden gespeeld.Bron: Wikipeda